29. lokakuuta 2013

Vaahteranlehtiä kattaukseen.

Vaahteranlehdet maastoutuvat nyt ja niitä kannettiin kasa puistosta kotiin ennen kuin lehtipuhaltajat ehtivät apajille. Kolmesta keskikokoisesta lehdestä pyörähtää puolikkaaksi taiteltuna nuppuinen ruusu, joka kaunistuu hieman kuivuessaan. Servettirenkaaseen sujautettuna se luo syksyn kattaukseen. Ollapa näitä vielä punaisina!

28. lokakuuta 2013

Poimintoja syyslomalla.

Syysloma tuli ja meni. Nuorukainen vietti suuren osan ajastaan ystäväperheen luona ja vanhempi tytär lennähti Suomeen. Kuopuksen kanssa kuljettiin kotipolkua ja poimittiin aineksia askarteluille. Rosmariinin oksia, artisokan varsia, pähkinöitä, kiviä ja lehtiä. Hieman jo joulua varten varastoonkin!

 
Koulupöydälle tehtiin pieneen puiseen lyhtyyn talvinen näyttämö. Pohja pedattiin jäkälällä ja eläimille kasattiin kuumaliimalla oksanpätkistä heinäkaukalo. Joulun lähestyessä lisätään lyhtyyn valotkin, jotta se toisi tunnelmaa myös yövalaistuksena.

17. lokakuuta 2013

Koti vanhaan navettaan, osa 2.

Ystävän kanssa vietettiin aamulla aurinkoinen hetki ja pikainen palaveri työmaalla. Sisustusmietteitä. Kuviakin tuli jokunen poimittua. Talo on saanut viikon aikana ovet ja ikkunat, yläkerrassa tehdään sisäkattoa ja pihalla kaivuri työstää salaojaa. Saunakin on saanut lattiavalun.


Vanhaa navetan kiviseinää jää alimman kerroksen oleskelutilaan näkyville. Ei mitään verhoilukiveä, vaan kunnon muuria! Seinustaa vasten on jo sovituksessa sopivaa lattialaattaa.


Ulko-ovi on näyttävä, vaikka siitä puuttuukin vielä osia. Oven molemmille puolille on tulossa lyhdyt ja syvennykseen puksipensaat. Ne voi melkein jo kuvitella kalkkimaalattua seinustaa vasten! Autokatoksen puolelle kulman taakse on suunniteltu arkikäyttöä varten toinen sisäänkäynti vaatesäilytystilan kautta.

16. lokakuuta 2013

Lattiapistorasia.

Tulihan tehtyä sellainen tee-se-itse-naisen ratkaisu ja lattiapistorasian asennus, että remonttia sai puskettua taas nykäyksen eteenpäin. Samalla tuli mietittyä, mihin kaikkeen tällainen lattiamalli nykykäytössä sopisikaan – laitteiden lataukseen sohvan kulmalla, jouluvaloille kuusen paikalla tai raclette-grillille pöydän päädyssä. Näistähän saa myös lattiamateriaalilla päällystettäviä malleja.

 

Jalkalistojen laittaminen on jäänyt meillä eteisessä kesken, sillä vanhat pintavientinä asennetut pistorasiat (sähkö/puhelin) sattuivat listoituksen tielle. Nämä rumat ja eriparin rasiat olivat vieläpä niin matalalla, ettei niiden upottaminen seinään ilman johtojen uusimista olisi onnistunut.


Alkajaisiksi oli taottava – ihan vasaralla ja taltalla – lattiabetoniin kuoppa upotettaville rasioille. Kaivuun jälkeen pohjalle kaadettiin tasaava kerros valuvaa kipsiä, porattiin proppaukset ja sovitettiin kansilevyn korkeus. Kivilaatasta leikattiin vielä sopiva palanen pois ennen kiinnitystä ja saumausta. Ja toimii! Sähkön kytkeminen toki siis jäi osaavimpiin käsiin.

 

14. lokakuuta 2013

Koti vanhaan navettaan.

Yhtiökumppani  (ja hyvä ystävä) rakentaa vanhasta ranskalaisesta navetasta kotia perheelleen. Töiden alkaessa oli rakennuksen sisällä maatyökoneita suojassa ja pihalla naapuritilan lehmät laiduntamassa. Urakka on siis valtava ja sen vaiheita materiaalivalintoineen kurkistellaan täällä blogissa nyt silloin tällöin.


Tarkkojen rakennussäännösten vuoksi sisäänkäynnin seinustalle ei saanut rakentaa ulkonevaa katosta, joten käynti taloon on sisennetty tuplakaarin. Ikkunalaudat on tilattu pelkän profiilikuvan perusteella, mutta ne istuvat kuin olisivat olleet paikallaan aina. Alunperin tällä seinustalla oli vain työkoneen mentävä lautaovi.


Kylkiäisenä olevaan lisäosaan – possun syöttöläksi oletettuun – on suunnitteilla sauna, joka vielä odottaa tekijäänsä. Päätyjen kiviseinää on tarkoitus säästää mahdollisuuksien mukaan.


Navetan alimmasta kerroksesta on purettu lehmien syöttöaukot luukkuineen (paksut kiviseinämät) sekä vanha lattia huonekorkeuden lisäämiseksi. Välipohjat rakennettiin uudestaan. Parvekkeen alla on varaus uima-altaalle.


Järeä katto on juuri valmistunut ja kupariosat kiiltävät hetken uutuuttaan. Talon molemmilla puolilla on kolme kattolyhtyä isoine ikkunoineen takaamassa hulppeita vuoristonäkymiä.

2. lokakuuta 2013

La pierre de Bourgogne.

Burgundin kalkkikivi ansaitsee mainintansa, kun puhutaan ranskalaisista pintamateriaaleista. Se on tuttua sisustuslehtien sivuilta – mahtavien linnojen käytäviltä ja vanhojen farmitalojen keittiöistä. Tällä kertaa mallipalat nousevat lähetyslaatikosta vain tutustumistarkoituksessa, vaikka mieli kyllä haaveilee antiikkipintaisista katukivistä omaankin pihaan.


Kalkkikivi patinoituu kauniisti ja kestää käyttöä, kunhan sen pinta käsitellään. Perinteisemmän tavan mukaan kivilattiat on pesty Marseille-saippuan lastuilla, jotka liotetaan ensin kuumaan pesuveteen. Tekisi mieli testata tätä kellarikerroksen kiville!


Behind the scenes. Syksyn illat ovat haasteellista kuvausaikaa ja nyt on viimeistään kaivettava jalustakin  apuriksi. Opeteltavaa olisi ja se on hyvä syy heittäytyä lukiolaisen kanssa tiimityöhön hän kun valitsi lisäaineekseen valokuvauksen. Keskiviikkoisin meillä siis kuvataan! Lisää haastetta tarjoili "Koti kaupungin laidalla"-blogin Frida, jonka haasteeseen on myös tartuttava. Kiitos! Kuvasarjaa koti-ikkunasta on luvassa :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...